Wednesday, 20 May 2015

Kembali bernafas Mei 2015

bismillahirrahmanirrahim..

       

                                       
                                                            UIA Gombak ..mac 2015 
                              Ana dan rakan pergi seminar sebelum aku bernikah.. :-)

        Assalamualaikum..oh my Dunia Kyta sungguh lama sekali aku tinggalkan blog ini..and now its already 2015!!sebelum tu maaf wahai sahabat ku ukhti nadjwa zainuddin..baru sekarang aku dapat mencoret kembali blog ini.maaf atas keterlewatan yang amat sangat.Huhu..when i see our pictures i feel like i want to hug you right now!I'm really missing you right now..sahabat fillah till jannah InsyaAllah :-)

       Okay hai semua dan terima kasih kepada yg sudi menjengah sebentar di blog ini.Terlalu banyak benda yang tak dapat di update.in this week baru ana dapat my lappy..sekarang ini ana baru habis study untuk final exam so take a rest sekejap untuk update my old blog..baru hari berkesempatan untuk mengupdate blog ni.

       Dah lama tak bercerita pasal diri ini apa sudah jadi selepas last ana berhenti mencoret tahun lepas masa tu ana baru habis PLKN.huhu.Sekarang ini ana dh bukan yang dulu lagi.Sekarang ini saya lebih suka digelar "Ana Amirah" or my IG Anamyra.hihi..Ok straight to the point ana sekarang dah nak masuk second year in diploma of nursing at University Malaya Medical Centre.ok got it??ok now ana tinggal dkt Kuala Lumpur.Nak balik kedah pun tak boleh lama2 sebab cuti paling lama pun 2weeks je.tapi sokay as long ada jugak cuti.Bersyukur lah... :-)

      Alhamdulillah ana bersyukur sangat sebab dapat sambung study dalam bidang ini.Sungguh ana tak pernah terbayang yang dulu ana pernah jugak terfikir kalau tak dapat jadi doctor and kerja dalam hospital ana redha je kalau jadi nurse pun.And now ana study in UMMC as a student nurse and will be going to be future Staff Nurse!!rupanya tak semudah yang ana fikir ingat mudah jadi nurse.Susah tau.Responsibility banayk tau.Study pun dah lebih kurang macam doctor.Especially kalau yg study and kerja dkt hospital university.Dah jadi staff nurse yg hampir penecen pun still kena buat research study jugak lagi.staff nurse dkt sini memang busy.Kerja ,study ,kerja ,study..ok thats good what???

      Dah 2 kali ana posting dekat ward so many case of patient I found.fuhhhhhh everyday facing with different patient ,different behaviour ,different case so many challenging!But ana tahu inilah tugas kita and ana tak boleh nak merungut coz they need us.Tanpa nurse doctor cannot do all things by their own.and same like nurse without doctor we can't do our work to take care of patient.So ingat nurses is not 'kuli' doctor but we are in the same team.HEALTH CARE TEAM.

      Alright tak nak membebel panjang2 ana cuma nak bagitahu since ana study at UMMC dah banyak benda yang dah ubah hidup ana 360.Ana bukan ana yang dulu.InsyaAllah doakan ana kekal tsabat(tetap) di jalan yang ana pilij ini,Ini yang ana pilih.Alhamdulillah sentiasalah mohon hidayah dan petunjuk dariNya .Moga hidup kita sentiasa dalam redhaNya.

Nanti ana sambung cerita lagi...assalamualaikum..

Monday, 18 August 2014

Assalamualaikum..
 Nak buat pengakuan ni.I miss miera so much!! Dah lama tak jumpa kan.. Terpisah lagi. Ni ada lagu untuk Miera :)

Lirik lagu edcoustic : Sebiru hari ini.
Miera mohon dengar lagu ni yoo..download sendiri.. I malas.. hahahah

sebiru hari ini
birunya bagai langit terang benderang
sebiru hari kita bersama disini

seindah hari ini
indahnya bak permadani taman surga
seindah hati kita walau kita kan berpisah

bukankah hati kita telah lama menyatu
dalam tali kisah persahabatan ilahi
pegang erat tangan kita terakhir kalinya
hapus air mata meski kita kan berpisah

selamat jalan teman
tetaplah berjuang
semoga kita bertemu kembali
kenang masa indah kita sebiru hari ini





Saturday, 15 March 2014

Coretan Ahad ..

Salam 1 Malaysia to all bloggers..hari aku rajin sedikit nk berceloteh dkt sini..
Alhamdulillah hari ni dah hari ke-2 hujan turun setelah sekian lama tdk turun..barulah rasa nyaman sikit udara untuk disedut~ahhh leganya~
...kalau rasa gembira tepuk tangan *(tepuklah)~
kalau rasa gembira beginilah caranya *( senyum memanjang :-D..)~
ok lah hepy2 jgk tp kena ingat org lain yg berada dlm kesusahan yg sekarang ini sdg diuji oleh Tuhan, oleh itu janganlah kita lupa untuk mendoakan kesejahteraan dan keselamatan mereka kerana doa jgk sedekah..kalau kita x mampu nak memberi sedekah dlm bentuk yg boleh dilihat sbg contoh wang ringgit kita boleh sedekah doa..asalkan doa untuk kebaikan insyaallah akn diterima oleh Allah SWT..
*****
Countdown utk result SPM yg bakal tiba pd 20 Mac 2013..aku kena get ready hati dan perasaan ni..apa pun keputusan yg bakal diterima nak x nak kenalah redha saja..macam mna keputusan kita itulah yg menunjukkan sejauh mna usaha kita.Walau apapun SPM bkn lah segalanya lagi.SPM sbnrnya baru permulaan bagi perjalanan kita sbgai seorang pelajar untuk mengahadapi cabaran yg lebih besar di msa hadapan..dan untuk kemajuan diri kita hendaklah sentiasa meggelengkan usaha serta kita perlulah meletakkan matlamat yg ingin disasar tentang apa yg ingin kita capai..
Aku masih ingat lagi kata2 dpd pengetua sekolah aku tentang :

DUIT
D-doa
U-usaha
I-ikhtiar
T-tawakal

Untuk menjadi seorang yg berjaya empat elemen di atas mestilah ada dlm diri kita.Empat elemen ini amat penting untuk mencapai kejayaan.Orang yg selalu gagal namun dia tetap tdk berputus asa adalah org yg berjaya..
OKlah tu saja yg boleh aku share setakat ini...nanti akan aku kongsikan lagi maklumat yg Insyaallah berguna untuk kita semua..

SELAMAT BERAMAL..

ceciter sikit~

Assalamualaikum semua yg sudi  membaca..dah lma aku x update blog nie..busy memanjang mcm lah aku nie keja dgn PM...kononya..(~.~)..padahal aku bru ja balik holiday kt kl.haihh asyik2 p kL xda tempat lain ke aku nk pegi..pegi NZ ke HK ke LA ke NY ke..(in my dream je lah)..apapun aku tetap menaruh harap utk sampai ke sana jgk one day.apapun ke Mekah dlu lah..amin..
Baru2 nie 1 dunia gempar lebih2 lg malaysia bila dpt berita pesawat Malaysia Airlines MH 370 hilang dari radar..aku pn turut rasa simpati dgn berita ni.semoga usaha mencari yg melibat kn banyak negara ni membuahkan hasil yg positif..kpd family mangsa banyak2 kan lah berdoa dan bersabar..smoga Allah mempermudahkan usaha mencari MH370..maybe ni salah satu dugaan ujian akhir zaman..bila dah diuji sebegini ramai yg kmbli berdoa dan mengingati Allah SWT..
Ya Allah permudahkanlah usaha mencari pesawat MH370 ni..amin..semoga keluarga mangsa masih diberi peluang utk bertemu kembali dlm keadaan yg baik..amin..
Aku pun terasa sebak jgk sbbnya aku pn dapat rasa apa yg mereka rasa kebetulan plk dlm minngu kejadian tu aku pn naik flight balik kedah jgk..sama2 lah kita doakan keselamatan mereka yg sdg diuji..

Okay stop cerita yg sedih sat..skrg ni fokus kat crita yg mendebarkan..hmm bg bdk2 yg nak amik result SPM 2013 aje lah..dah x lma dah nk keluar..xtaw la nk buat reaksi apa bila pegang result nti...semoga aku ,wawa and kwn2 yg ku kasihi ,rakan2 seperjuangan mendapat flying colours dlm SPM 2013~amin..
ok lah sampai sini sahaja dan bertemu lagi di msa akan datang..
maybe selepas ni lama plk nk update sbbnya aku dh nk pegi PLKN dah...
BERKHIDMAT UNTUK NEGARA..
bye3~

Tuesday, 25 February 2014

di sawah padi nan indah

di suatu petang nan indah kmi berjogging di sawah padi yg kering kontang...

3 gadis sunti iaitu myra,wawa,asma...kmi dgn rela hati menjadi model jalanan di tepi sawah padi dgn ditemani  oleh seorang photographer x bertauliah iaitu...ajwad..

Monday, 24 February 2014

tadaa~

ini gelang yg wawa beli time hangout yg lalu~
:-)

kami jgk mkn ice-cream sama2
ice-creAm yg dh kontot tu dh tertelan oleh wawa..(~,~)

Lovely Day!

Hang out DAY !! with my BFF :-)